Zenés készségfejlesztés gyerekeknek

A gyermekek készségei zenés játékokkal számos módon fejleszthetőek.

A kisgyermekek imádnak táncolni és zenélni! Már nagyon korán elkezdik azonosítani a ritmust, felveszik az ütemet – ezért kézenfekvő a zenés készségfejlesztés. Jó, ha már kisgyermekkorban megismertetjük őket a zenével, a hangokkal és a különböző hangszerekkel, hiszen a zene olyan kognitív előnyöket nyújt, amelyek támogatják a gyermekek korai fejlődését. Ebben a cikkben a kisgyermekek körüli zenélés előnyeiről lesz szó.

Így segít a zenés készségfejlesztés

Ahogy az íz, a textúrák és a színek elősegítik a gyermekek érzékszervi fejlődését, ugyanúgy a zene is. A zene kulcsa számukra az ismétlés, ami ösztönzi a nyelvet és a memorizálást. Ha gyermekünket különböző típusú zenéknek tesszük ki, több útvonalat hozhatunk létre az agy sejtjei között. Ez a hatás még jobban fokozható, ha a zenét különböző tevékenységekhez, például vidám tánchoz kapcsoljuk.

Zenés, táncos játékokkal a gyermekek kikapcsolódás közben fejlődnek.

 

Még akkor is, ha gyerek még nem érti egy dal szövegét, mozoghat a zene ritmusára. Lehet, hogy már észrevette, hogy gyermeke bizonyos dalok szerint táncol vagy egyes zeneszámokat jobban kedvel, mint másokat. A zene ösztönzi a gyermekek mozgási hajlandóságát, fejleszti a motorikus képességeket. Ráadásul, ha a ritmus nagyon szórakoztató, akkor még azt is észrevehetjük, hogy a kisgyermek elkezd fel és le ugrálni, ami elősegíti izomzata fejlődését, erejét és egyensúlyát.

Így csempésszük be az áldásos zenét a gyermek mindennapjaiba

A kisgyermekek ügyesen kitalálják, hogyan működnek a használati tárgyak – például televízió távirányítók vagy villanykapcsolók… Érdekeltek abban is, hogy játsszanak az „igazi” felnőttes dolgainkkal, főleg a vágyott csörgő-csipogó-villogó mobiltelefonunkkal. Ahhoz, hogy kielégítsük vágyaikat, megfelelő játékok is szükségesek, amik nem túl nehezek, a gyerek kicsi kezében elférnek, strapabírók, könnyen tisztíthatók és veszélytelenek (ne törjenek, ne legyenek rajta kicsi megehető darabok). Ha a játék zenél vagy hangot ad ki, az annál jobb!

 

A dobok, a ritmushangszerek alapvető szereplői a zenés nevelésnek.

 

Adjuk meg a gyereknek a lehetőséget, hogy olyan játékokkal játsszon, amik igazinak tűnnek! A leghasznosabb játékok azok, amik a legtöbb cselekvést igénylik egy kisgyerek részéről. Minél többet kell használnia ugyanis az elméjét és testét, fókuszálnia a figyelmét, hogy valami működjön, közben annál többet tanul.

 

A HOR játék webshop kínálatában számos zenés játék is a gyermekek készség- és képességfejlesztését támogatja.

 

A zenés készségfejlesztés kiváló eszközei a játékhangszerek

Tipp: Ha látjuk, hogy a gyermek táncol, adjunk neki egy játékdobot vagy más hangszert és táncoljunk vele együtt.

Megpróbálja majd utánozni a mozdulatokat, ami segíthet neki a koordinációban, míg tartja a játékot, ami javítja a kezecskéje és ujjai szorítását. Hagyjuk, hogy a gyerekek tárgyakat tapsolva vagy kopogtatva reprodukálják a ritmusokat. A zenei nevelés alapjának leggyakoribb eszközei a dobok és ritmus hangszerek.

 

A hangot adó, zenélő, csörgő, csilingelő tárgyak és kézügyességfejlesztő játékok lekötik a gyermek figyelmét.

 

Az ostoba dalok megnevettetik a kisgyermekeket. Próbáljunk énekelni egy ismerős dalt, de illesszünk be egy vicces szót a helyes szó helyére, például ág helyett „bújj – bújj zöld pók”.

Válasszunk zenélő vagy hangot adó tárgyakat, az érdeklődés fenntartásához! A zenélő játék lehetőséget ad a gyereknek arra, hogy újra és újra gyakorolja az új készségeket. Segíti a gyermeket a térbeli kapcsolatok fejlesztésében (a dolgok egymáshoz való illesztésének megértésében), a kéz-szem koordinációban és a finom motorikus készségekben a kéz és az ujjak kis izmainak felhasználásával. Legyenek színesek is, hiszen ez fontos egy kisgyerek számára, példák:

A dallamok felszabadítják a kreativitást

Tipp: Betehetünk zenét a játékidő alatt, altatáshoz vagy a különböző tevékenységek kiegészítőjeként a gyermek napi menetrendjében.

 

Kézügyesség és térérzékelés is fejleszthető a játékhangszerekkel, zenélő játékokkal.

 

Keressünk olyan játékokat, amelyek felkeltik gyermekünk fantáziáját, ösztönzik a feltárást és a problémamegoldást. A gyermek harmadik éve alatt a kreativitás nagyon megindul, mivel ilyenkor képes belebújni valaki más szerepébe (mint egy király) és elképzelni, hogy valami (például egy tömb) valójában valami más (például egy tortaszelet). Keressünk olyan játékokat, amiket akkor használhat, amikor történeteket talál ki. Ilyenek lehetnek

 

Ezek a játékok segítenek a gyerekeknek problémamegoldásban is amellett, hogy rendkívül szórakoztatóak.

Ne feledjük: minél többet kell használnia gyermekünknek az elméjét és a testét saját játékos ötleteinek megvalósításához, annál többet tanul belőle. Válasszunk egyszerű és gyermekek számára készült biztonságos (könnyű, strapabíró) játékokat a készségeik fejlesztésére és ne feledkezzünk meg a zenéről!

Ezt is olvasd el!