Unatkozom-doboz, avagy mit játszunk az ünnepek alatt?

Az Unatkozom-doboz bármikor elővehető és mindig valami érdekes időtöltést kínál.

A hideg, szürke hétköznapok, illetve hétvégék csak látszólag korlátozzák a játéklehetőségeket. Nagyobb problémát okoz a szülők kimerültsége és az, amikor a gyerek kijelenti: Unatkozoooooom. A legtöbb szülő számára ez igazi rémálom. Hogyan lehet a téli időszak tartalmas, vidám, és szórakoztató? Cikkünkben lecsavarjuk az Unatkozom-doboz tetejét és jó alaposan belekukkantunk.

Mi az az Unatkozom-doboz?

Amikor már a nyakunkon van a karácsony, majd a szilveszter, és a szülők még dolgoznak, de a gyerekeknek már téli szünet van, sok családban okoz gondot az ötlettelenség: mit csináljunk, amikor végre van egy kis időnk egymásra?

Vonjuk be a meglepetés/szerencsefaktort a mindennapokba:

  1. Fogjunk egy kekszesdobozt, befőttesüveget, nevezzük ki Unatkozom-doboznak, és töltsük fel játék/tevékenység ötletekkel.
  2. Magát az Unatkozom-dobozt is együtt készítsük el, ha kell csomagoljuk be, színezzük, fessük ki, ragasszunk rá matricákat, és tegyük egy kiemelt helyre a nappaliban, ezzel is éreztetve szerepét és fontosságát. Ezután következik a doboz megtöltése… ötletekkel.
  3. Egyszerű cetlikre írjuk fel az otthon található társasjátékokat, puzzle-t, szerelős játékot, autóversenyzős játékokat, de akár a közös sütés-főzés, kirándulás, garázs – és kertrendezés, vagy a biciklizés is belekerülhet a dobozba.

 

Az Unatkozom-doboz legértékesebb kincse a szülő ideje.

 

A cetliken szerepelhetnek kreatív elfoglaltságok is, például:

  • Készítsünk képet a Hama vasalható gyöngyökből,
  • Készítsünk gyurmából és az őszi sétákon gyűjtött termésekből, levelekből diorámát,
  • Hajtogassunk/vágjunk karácsonyi dekorációt – az interneten rengeteg kivágós sablont találunk,
  • Vegyük elő a kifesthető játékokat.
  • Csináljunk firkafalat: ehhez persze kell némi előkészület, hiszen nincs mindenhol lemosható festék vagy tapéta a falon, de ezt áthidalhatjuk azzal, hogy csomagolóanyaggal beborítunk egy falfelületet és hagyjuk kibontakozni a gyermeki fantáziát.
  • Készítsük el együtt és díszítsük fel a tartós karácsonyi kekszeket, mézeskalácsot, mézeskalács házat.

Amikor a gyerek elmormolja az unatkozom szót, vegyük elő az üveget, amiből három cetlit lehet kihúzni, majd abból választani egyet. A lényeg, hogy a kihúzott cetliken szereplő játékokat, tevékenységeket lehetőség szerint együtt csináljuk végig a gyerekekkel.

Mit rejtsen az Unatkozom-doboz?

Csak a kreativitásunk szab határt az ötleteknek, de éppen ez az, ami rendszerint akkor hagy cserben, amikor a legnagyobb szükség volna rá. Íme egy beltéri/kültéri, kreatív, gondolkodós és mozgásos játékokat egyaránt tartalmazó ötletcsokor tőlünk.

Irány a bunker!

Valószínűleg nincs olyan gyerek, aki erre a felkiáltásra ne állna neki összehordani az összes nagy- és kispárnát, díványpárnát, takarót, plédet.

Akadálypálya és egyéb ügyességi játékok

Az akadálypályák amellett, hogy kint és bent is szórakoztató elfoglaltságot jelenthetnek, mozgásra késztetik a gyerekeket, ami nemcsak a nagymotoros funkciók fejlődését támogatja, de a túltengő energiát is levezeti.

Az akadálypályához biztonságos eszközöket használjunk, mint például:

 

Az Unatkozom-dobozba rejtsünk el mozgásos játékötleteket is.

 

Mozogj és gondolkozz!

A különböző, tematikus játékszőnyegek – Matematikai, Számegyenes, Ugróiskola, Twister, Logikai mátrix, akkor hatékonyak igazán, ha nincsenek mindig elől. Sok szülő számára természetes, hogy a játékszőnyeg állandó eleme a gyerekszobának, ezért a szőnyeg – idővel – mindennapos jellege miatt tényleg unalom tárgyává válik.

Hogy ezt elkerüljük, olyan játékokkal vehetjük körbe a játékszőnyeget, ami a gyerekek gyorsan elterelődő figyelmét magukra irányítják, így esélyt sem kap az unalom:

  • A Hape 4 emeletes űrhajója moduláris játékként nemcsak a kézügyességet fejleszti, de a tudományos érdeklődésű gyerekek számára izgalmas szórakozást nyújt.
  • A szivárványos vonatkészlet a színlátás, formaérzékelést, tapintást, szem-kéz-koordinációt fejleszti, miközben kedves mondókákkal, vagy kitalált mesékkel, gyerekdalokkal tehetjük még érdekesebbé a játékot.

A mozgásos, gondolkodós, logikai és építős játékokkal soha nem tévesztünk célt.

 

Írjunk levelet a Nagyinak!

A digitális világban szinte már archaikus tevékenységnek tűnik kézzel írott levelet küldeni karácsonyra a rokonoknak. 

Ugyanakkor a szimpla levélírás a legegyszerűbb módja a finommotoros mozgások fejlesztésének:

  • Hogy még izgalmasabb legyen, a scrapbook-technikától kölcsönzött ötletekkel – matricák, apró, felragasztható sablonok és fafigurák, cakkos ollóval körbevágott levélpapír, stb… – feldobhatjuk a levélírást. 
  • Ez a “mutatvány” akkor is bevethető, ha a gyerek még nem tud írni, de az érzéseit egyéb, kreatív módon ki tudja fejezni. 
  • Amellett, hogy fejlődik a gyerek kézügyessége, a kommunikációs stílusa is csiszolódik, a kreativitása gazdagodik.

 

Az Unatkozom-doboz bármikor elővehető és mindig valami érdekes időtöltést kínál.

 

A gyerekek különösen az ünnepek közötti időszakban rájuk szakadt szabadság terhe alatt nem találják a lehetőségeiket, hiszen számukra a legértékesebb ajándék a szülőkkel együtt töltött idő. Készítsük hát el az Unatkozom-dobozt és élvezzük amit ad nekünk!

Ezt is olvasd el!