Készüljünk együtt az apák napjára!

Az apák napját június 12-én ünneplik világszerte, nálunk csak 1994 óta készült rá az első kampány.

Tudtad, hogy az apáknak ugyanolyan régóta van ünnepe, mint az édesanyáknak, csak Magyarországra jutott el kicsit később? Az utóbbi évtizedben azonban idehaza is egyre több család helyez hangsúlyt arra, hogy június harmadik vasárnapján egy szimbolikus gesztussal kifejezzék nagyrabecsülésüket a család férfi tagja(i) iránt, elismerve az apukák, nagypapák családban betöltött szerepének jelentőségét. Ha fontosnak érezzük ezt a szellemiséget, adjuk át gyermekeinknek az apukájuk iránti tisztelet és szeretet kifejezésének hagyományát, és készüljünk együtt az apák napjára valamilyen kedves, apró meglepetéssel!

Apák napja: Szent Józseftől a világi ünnepig

A katolikus hagyományokban már a középkorban is megemlékeztek az édesapákról, csakúgy, mint az édesanyákról – az apákat Szent József napján, március 19-én köszöntötték. Az újabb kori, katolicizmustól független ünneplésre 122 évvel ezelőtt, 1910. június 12-én Amerikában került sor, ahol az első hivatalos apák napját Sonora Smart Todd kezdeményezésére tartották meg. A fiatal édesanya az éppen csak pár évvel korábban intézményesített anyák napja mintájára édesapja, a kilenc gyermekét egyedül felnevelő polgárháborús veterán előtt szeretett volna ezzel tisztelegni. 

Noha az anyák napja hazánkban amerikai mintára szinte azonnal, már a múlt század húszas éveiben meghonosodott az Ifjúsági Vöröskereszt jóvoltából, az apák napja hagyományát valamiért nálunk nem vették át. Az apák napja ünneplésére idehaza csak 1994-ben indult kampány, ám azóta egyre népszerűbb a magyar családok körében is.

 

Az édesapák előtt tisztelgünk június 12-én, az apák napján.

 

Kedveskedjünk az édesapáknak

Meglepőnek tűnhet, de az első, 1910-es apák napján egy szál vörös rózsával köszöntötték a fiatal nők az édesapjukat, az elhunyt apák gyermekei pedig fehér rózsát tűztek a ruhájukra. Ma már talán furcsa lenne ezt a hagyományt ebben a formájában folytatni, ám a lényeg úgyis a gesztus értékű apró ajándékban és a köszöntésben van. 

Töltsünk együtt egy szép családi napot, amikor különösen igyekszünk apa kedvében járni. Kezdhetjük mindjárt egy ínycsiklandó, ágyba szervírozott reggelivel, amit gyermekeinkkel közösen készítünk el. Válasszunk olyan receptet, ami édesapa fogára való, és a gyerekek is ki tudják venni a részüket a munkálatokból, legyen az akár amerikai palacsinta vagy sonkás tojás. A sort folytathatjuk tovább a kulináris kényeztetéssel: már előző nap titokban csinálhatunk valamilyen finom desszertet, például jó ötlet a muffin, amit könnyű elkészíteni, de bevethetjük a már jól bevált mézeskalács receptet is, és az ötletes dekorálásában szintén élvezettel részt tudnak venni a gyerekek.

 

Ahogy az anyukáknak, úgy az apukáknak is kedves meglepetéssel készülhetnek a gyerekek.

 

Apró ajándékok apák napjára

Emellett mindenképpen készítsünk apró, személyes ajándékokat is, amivel már előre készülődhetünk a nagy napra.

  • Örök kedvenceink, a Hama vasalható gyöngyök ezúttal is segítségünkre lesznek: keressük meg a legjobban apához passzoló figurát, vagy jó ötlet például egy focilabda mintájú poháralátét, de az ügyesebb kezű gyerekek akár „portrét” is alkothatnak apáról.
  • A Hama gyöngyök méltó párja a Jixelz kreatív kirakó, ami új szintre emelte a puzzle-ben rejlő lehetőségeket. Az 1500 db-os készletből számtalan különböző képet lehet készíteni, miközben ez is kiválóan fejleszti a térlátást, a kreativitást és a finommotorikus készséget – és apát is meg lehet lepni valamilyen látványos tengeri herkentyűvel.
  • Szintén kedves személyes apróság válik a parkban talált érdekes kavicsból, ha akrilfestékkel vagy akril filctollal dekorálja kedve szerint a gyermek, marokba való kabalával ajándékozva meg apukáját. De azoknak a gyerekeknek, akik jobban szeretnek kész motívumokkal dolgozni, a nyomdázás lehet jó módszer egy szép képeslap készítésére már egészen kicsi kortól.
  • Egy közös családi fotót is egyedi ajándékká varázsolhatunk, ha ötletesen díszített képkeretet csinálunk hozzá – itt a tengeri kagylóktól a különleges gombokon és a steampunk jellegű fémtárgyakon át a kávébabszemekig kimeríthetetlen az ötletek forrása.
  • Szívet melengető ajándék a jókívánság befőtt: egy fedeles üvegbe sok-sok kedves üzenetet tehetünk kis színes, összehajtogatott papírokra írva, amikből aztán apu minden héten húzhat egyet, hogy szép napja legyen tőle. De az ötletet meg is fordíthatjuk: dekoráljunk ki egy üveget, amibe majd a család legkedvesebb pillanatairól szóló rövid feljegyzéseket gyűjtjük, hogy aztán jövő ilyenkor együtt olvashassuk el a szívmelengető emlékeket. 

Nem is kell, hogy az apák napja ennél többről szóljon: együtt töltött vidám és meghitt pillanatokról, a szeretet erejéről.

Ezt is olvasd el!