A tapintás fejlesztése

A tapintás fejlesztése elengedhetetlen, hogy a gyermek a külvilággal kapcsolatba lépjen.

A külvilág olyan tapasztalatok révén alakítja a gyermekek fejlődését, amelyek magukba foglalják az öt érzékük – hallás, látás, szaglás, ízlelés és érintés – használatát. A gyermek érzékszerveinek használatára való képessége növeli a körülötte lévő világ megértését és kommunikációját. A tapintás, mint érzékszerv megfelelő kialakulása biztos alapot teremt a fizikai és érzelmi stabilitáshoz. Ismerkedjünk meg most egy kicsit közelebbről a tapintással, a tapintás fejlesztésének jelentőségével és nézzük meg, hogyan lehet fejleszteni ezt a képességet!

A tapintás fontossága

A tapintás fejlesztése az egyik legfontosabb érzékszervi gyakorlat. A gyermekek tapintással közvetlenül érzékelik a körülöttük lévő világot, tárgyakat, élőlényeket. Tapintás segítségével gyűjtenek információt a környezet tulajdonságairól, minőségről, formáról, súlyról, állagról és hőmérsékletről.

A tapintás érzékszerve a bőr, amely három egymáson fekvő rétegből áll:

  • felhám,
  • irharéteg
  • és a bőr alatti kötőszövet és így a legnagyobb felületű érzékszervünk.

A test legérzékenyebb részein található a legtöbb receptor, ezek az ujjbegyek, az ajkak és a lábujjak. A bőr tehát a tapintás (nyomás, textura, rezgés…stb), a hő és a fájdalom érzetének megkülönböztetését teszi lehetővé.

Érdemes itt egy kicsit megállni és elgondolkozni azon, hogy mennyi értékes pillanatot okoz számunkra a tapintás! A ruha érzete a bőrön, mely melegséget és kényelmet nyújt. A szeretett személy egyetlen érintése, ami akarva-akaratlanul is megnöveli a pulzusszámunkat. Az ujjbegyünkkel megtapintjuk az ételt, hogy érezzük, elég meleg-e. A tengerparton sétálva a homokszemcsék játéka a talpunk alatt és a hűvös tengervíz, ami közben játékosan rácsap a bokánkra. A gyermek apró testrészeinek ölelése, a bőrük selymes puhasága, lélekmelengető.

Játék közben érhető el a legtöbb fejlődés

A játék a csecsemők és a kisgyermekek fizikai és kognitív fejlődésének alapvető részét képezi. Ebben a fejlődési szakaszban kiemelkedő fontosságú, hogy bőséges lehetőség álljon rendelkezésre a legkülönfélébb játékokhoz, beleértve az érzékelési játékokat is. Bár minden anyag lényegében tapintható, a gyermekjátékok formája és kivitele jelentősen eltérhet, az ellentétes típusú anyagok a puha és bolyhos, a kemény és a rögös anyagok között változnak.

A tapintás fejlesztésére már a legkisebbek számára is elérhetőek kiváló készségfejlesztő játékok:

  • Ilyenek például a színes kis labdák vagy karikák, amelyek más-más felülettel rendelkeznek.
  • A különböző textúrák szorítása fejlesztik a gyermeki kéz izomzatának megfelelő fejlődését, így a gyermek tapintása és fogása biztosabbá válik.
  • Gurítva, fürdéshez vagy szerepjátékhoz is használható, abszolút favorit minden családban, a gyerekek imádnak velük játszani!

Szuper tapintás fejlesztők továbbá a „keresd a párját” játékok:

  • Ekkor általában egy titokzsákban különböző felületű korongokat helyezünk el.
  • A gyerekek kitapogathatják a kezünkkel és megkereshetik a lábukkal az azonos felületű korongot, vagy fordítva.
  • Nézhetik, érezhetik és leírhatják a színeket, felületeket miközben játszanak.
  • Jó gyakorlat lehet arra kérni őket, hogy mondják el a tapintás során szerzett benyomásokat hasonló szavakkal, mint kemény, kicsi és rücskös, éles vagy hegyes.
  • Izgalmas tapintás, memória és egyensúlyérzékelést fejlesztő játék.

A tapintás fejlesztésében ne hagyatkozzunk pusztán a kezekre, mivel talp és a lábujjak refl­expontjainak stimulálása is épp olyan fontos és izgalmas területet jelentenek az érzékekkel való játékokra. Ráadásul a talp idegvégződéseinek ingerlése javíthatja az egyensúlyérzéket, az egyenetlen felületen való állás és lépegetés aktivizálja a láb mélyizmait, így segít megelőzni vagy korrigálni a hosszanti- és harántboltozat süllyedést (lúdtalp). Ezeken a készségfejlesztő, masszírozó, akupresszúrás szőnyegeken való járkálás nyomást gyakorol a talp felületére, ezért járás közben fejlesztik a gyermek idegrendszerét.

A tapintást fejlesztő játékok használatának eredménye

A gyermek felfedezi az érintés érzetének erejét! Be tud azonosítani és le tud írni egy tárgyat az érzés alapján. A gyerek leíró szavakkal is gyakorolja a tárgyak érzetének meghatározását, ami a szókincs fejlesztésében is nagy szerephez jut. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire hasznos ez, amikor segítségre szorul (például fájdalom vagy lelki probléma esetén) és pontosan le, vagy körül tudja írni azt, hogy mit érez!

A figyelmet is fejlesztő érzékeléses játékok szórakoztató és izgalmas tevékenységek a csecsemők és a kisgyermekek számára – arra ösztönözve őket, hogy fedezzék fel és vizsgálják meg a körülöttük lévő világot. A HOR Játék különféle érzékszervi játékokat kínál csecsemőknek, totyogósoknak és kisgyermekeknek, amelyek kifejezetten a kíváncsiság felkeltésére, az érzékszervek fejlesztésére, a kreatív játék ösztönzésére és a kognitív fejlődés elősegítésére szolgálnak.

Ezt is olvasd el!