A színtévesztés felismerése már kisgyermekkorban

Ha odafigyelünk a gyermekünkre, sokat játszunk vele, már igen korán felismerhetjük, ha fennáll a színtévesztés.

Ahogy színlátási zavarok döntő többsége, úgy a színtévesztés is genetikai eredetű, és jóval nagyobb arányban érinti a férfiakat, mint a nőket. 

Ha odafigyelünk a gyermekünkre, sokat játszunk vele, már igen korán felismerhetjük, ha fennáll a színtévesztés.

Hogy lehet valaki színtévesztő anélkül, hogy tudná?

A színtévesztés egy állapot, amelyre a színérzékelés részleges zavara jellemző, gyógyítani nem lehet, bár korrigálni bizonyos szűk korlátok között igen. Gyakran előfordul, hogy csak felnőttkorban derül ki egy rutin szűrővizsgálaton, ami mondjuk a jogosítvány megszerzéséhez vagy valamilyen munkakörhöz szükséges. Pedig sok addigi nehézségtől és kudarctól megmenekülhetett volna a színtévesztő, ha már gyermekkorában felfedezik nála ezt a speciális adottságot.

Az esetek többségében genetikai rendellenesség áll a hátterében, melynek következtében az érintett személy bizonyos színeket vagy színárnyalatokat nem tud megkülönböztetni:

  • Leggyakoribb az ún. piros–zöld színtévesztés, melynél a piros, a sárga és a zöld színek felismerése okoz nehézséget. 
  • Ennél jóval ritkább a kék és a sárga megkülönböztetési problémája, és rendkívül ritkán fordul elő a teljes színvakság.

Hogyan történhet meg mégis, hogy a színtévesztés akár évekig, évtizedekig rejtve marad? 

Ha belegondolunk, ez nem is olyan érthetetlen, hiszen a világot felfedező kisgyermek nincsen – értelemszerűen nem is lehet – tudatában annak, hogy nem jól látja a színeket, és mint minden mást, tapasztalati úton megtanulja az általa látott színárnyalatok megnevezését is.

Ezzel a tanult készséggel viszonylag jól elnavigál az életben, anélkül hogy akár benne, akár a környezetéből bárkiben felmerülne, hogy ő valójában mást lát, mint a többség, amikor mondjuk egy piros vagy zöld tárgyat néz.

Mi várható el egy kisgyermektől?

A színek megkülönböztetésének képessége

Egy óvodáskorú gyermek képes egyrészt a színdiszkriminációra, azaz meg tudja különböztetni a főbb színeket – ezt ellenőrizhetjük (illetve már jóval korábban gyakorolhatjuk) oly módon, hogy valamely játékkészlet elemeit színek szerint csoportosíttatjuk vele. 

A színfelismerés támogatása

A csoportosításhoz nagyon szorosan kapcsolódik a színfelismerés képessége, amit külön is fejleszthetünk-ellenőrizhetünk azzal, hogy megkérjük gyermekünket, hogy az egyik kiválasztott elemmel azonos színű másik darabot keressen ki a vegyes kupacból. 

A színtévesztés korrigálásakor fektessünk hangsúlyt a színek felismerésére például a csoportosító játékokkal.

  • Ehhez kicsiknek nagyon jók az olyan párosító játékok, mint a Frank játékcsaládból a Játék a színekkel vagy a Milyen színű, illetve a Goula fogantyús puzzle-je, a Formák-színek
  • Valamivel nagyobbaknak pedig például a Goula öltöztetős játéka, ami akár kooperatív, akár versengő játékszabály szerint is játszható. 
  • A csoportosítás, párosítás-egyeztetés játékai más tekintetben is, például:
    • a logikai készség,
    • az absztrakció,
    • a koncentrációs készség
    • és a türelem,
    • monotóniatűrés,
    • illetve akár a finommotorika fejlesztése szempontjából)

is nagyon fontosak és hasznosak már legalább egyéves kortól.

A színek megnevezése

Ugyanígy óvodáskorra elvárható a színidentifikáció az alapszínek vonatkozásában, azaz hogy a kisgyermek képes legyen megnevezni a színeket.

  • Egy iskolába készülő gyermeknek pedig már nem csak néhány alapszínt, de többé-kevésbé az összes markáns színt fel kell tudnia ismerni és meg is kell tudnia nevezni (például a 12 darabos színesceruza-készletének színeit), 
  • Továbbá különbséget tenni azok sötét és világos árnyalatai között.

Azzal is korrigálni tudjuk a színtévesztést, ha rászoktatjuk a gyermeket arra, hogy játék közben megnevezze a színeket és felhívjuk a figyelmét a különböző árnyalatokra is.

Mire figyeljünk oda, ha felmerül a színtévesztés lehetősége?

Elsősorban és minden vonatkozásban magára a gyermekre, főleg, ha a színtévesztés már előfordult a családban!

Vagyis ha születésétől kezdve sokat és sokrétűen foglalkozunk vele, akkor:

  • Egyrészt minden bizonnyal kellő időben és módon fognak fejlődni a különböző részképességei.
  • Másrészt, ha ily módon figyelemmel kísérjük a fejlődését, időben észre fogjuk venni, ha valami mégis eltér.

Ilyen jelek lehetnek, amelyekre érdemes felfigyelni, amennyiben rendszeresen és következetes jelleggel jelentkeznek:

  • A színekre épülő logikai játékok, feladatok problémát okoznak;
  • Spontán helyzetekben rosszul nevez meg vagy ismer fel bizonyos színeket (például amikor kérjük tőle a piros kisautót, vagy zöldnek nevezi a piros pólóját);
  • Rajzain bizonyos színek rendszerint furcsán jelennek meg;
  • Az iskolában gondot okoz a színnel kapcsolatos instrukciók követése (például mit húzzon alá pirossal vagy zölddel);
  • Az iskolában nehézségei vannak a színes ábrák, grafikonok, képek stb. értelmezésével.

Ezek nem feltétlenül a színtévesztés jelei, de ha rendszerességet vagy következetességet látunk bennük, vagy azt tapasztaljuk, hogy ezen a téren gyermekünk elmarad kortársai mellett (és csak az ilyen típusú feladatokban), figyeljünk oda rá, és észrevétlenül (játékosan) ellenőrizzük hosszabb időszak során a színnel kapcsolatos készségeit.

Pár egyszerű tipp a színtévesztés korrigálásához

A HAMA vasalható gyöngyök támogatásával segíthetünk gyermekünknek, hogy felismerje a színeket.

  1. Ha kisgyermekünk nem biztos a színek megnevezésében, tudatosan használjuk a mindennapi élethelyzetekben a színek neveit: mondassuk el vele a gyümölcskosárban lévő gyümölcsök színeit, kérjük meg, hogy hozza oda bizonyos színű ruhadarabunkat, stb.  
  2. Játsszunk vele színcsoportosítós és -válogatós játékokat, a korábban említettek mellett akár a kreatív gyöngyfűzős vagy kirakós játékokkal, de nagyszerűen alkalmazhatók hozzá a Hama vasalható gyöngyös készletei is.
  3. A különböző színkártyákkal vagy színes készletekkel úgy is játszhatunk, hogy a színekhez egyezményesen valamilyen feladatot rendelünk, amit a szín kihúzásakor kérdés nélkül végre kell hajtani (például piros=puszi, kék=egy lábon állás stb.).

Ezt is olvasd el!